Varaždinski i međimurski vinari u Londonu osvojili 72 medalje

Bez autora
Jul 04 2024

Jedna mala hrvatska regija ove je godine napravila pravo čudo na svjetskom ocjenjivanju vina Decanter, održanom u Londonu. Među žestokom konkurencijom čak tri zlata odlaze u ruke troje vinara varaždinskog i međimurskog vinogorja.

Vinska priča obitelji Furjan počela je prije dva desetljeća. Ovaj enolog iz Babinca nije htio zapustiti djedovinu nego je odlučio svu energiju usmjeriti u vinogradarstvo.

- Vinograde sam naslijedio od oca, dio smo našega okrupnili, dio imamo u najmu. Naši vinogradi se kreću od Falinić Brega do Vinica Brega, imamo na 7 lokacija oko 4 hektara, kaže Tomislav Furjan, Babinec.

Danas je ponosni dobitnik zlatne medalje za svoj pjenušac na nedavno održanom ocjenjivanju vina Decanter u Londonu. 

- Ove godine naš Rose pjenušac dobiven od pinota jedini je pjenušac u Hrvatskoj okrunjen zlatom s 95 bodova što je vrlo visoka ocjena na Decanteru, govori Tomislav.

Hrvatski sjever takvu "žetvu Decantera" ne pamti

Hrvatski sjever takvu "žetvu Decantera" ne pamti - varaždinska je županija odnijela 43 medalje, susjedna međimurska - 29.

- Kad smo dobili rezultate i pročitali da smo zlatni bili smo jako ispunjeni emocijama jer nismo vjerovali da je to za nas male moguće, kazao je Stjepan Kolarek, Tužno.

- Osjećaj je fenomenalan, izvanredan, ponosni smo jer smo se prvi put pridružili našim međimurskim vinarima s našom zaštićenom sortom pušipel, govori Stanko Kovač, Štrigova.

Na zasigurno najveće svjetsko vinsko natjecanje pristiglo je više od 18.000 uzoraka iz brojnih zemalja. Nagrađeno je više od 360 hrvatskih vina, među kojima 72 sa sjevera zemlje.

- Suci su još ove godine nešto i postrožili ocjenjivanje, ne kažem da prijašnjih godina nije bilo strogo ali ove godine kriteriji su bili stroži i to je još jedan dokaz da su ovakvi rezultati senzacionalni, pogotovo iz ove regije, ističe Siniša Lasan, izbornik vina vinara Varaždinske županije.

Ova priznanja vjetar su u leđa vinarima hrvatskog sjevera da ožive još mnoge zapuštene i zarasle "vinorodne brege".

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik